Pécs bolondjai

a kövér ellenőr , 2010.02.21. 20:22

Update! Pécsi olvasók máris írtak a sajátjaikról, olyan jók, hogy kommentből posztba tettem.

Minden falunak, városnak vannak őrültjei. Mármint szabadon kószáló igazi flepnisei, nem az olyan általános hülye mint mondjuk én, hanem olyan, aki tényleg volt már bezárva. Lássuk kik ők Pécsen.

 A Tettye Boszorkánya

Egészen furcsa jelenség: vékony, ötven körüli nő, aki bámulatos kreativitással, egyéni ízléssel öltözik fel. Például: fekete, bő szoknya lobog körülötte, hozzá fekete garbót, fekete magasszárú, fűzős cipőt vesz. Mindehhez a fejét beköti egy nagyon színes kendővel, és a kezében kinyitva, napernyőként tart egy citromsárga esernyőt. Arcán smink. Jár az utcán, kezében kerek kistükör, megáll a robogó aututósor mellett, és a kistükörrel a napot rájuk villogtatja. Ordít. Dühös az autókra. Energikus léptekkel siet, szinte rohan, majd hirtelen rákiállt egy szembejövőre, megijeszti. Azt hallottam, egy autóbalesetben elvesztett valakit, azért bolondult meg.

Roterüben élményei vele, és mással:
"ahogy van az ijesztegető nő, ésköszönöm neki, ha őnem felejt, és riogatja az autósokat, hogy ne rohanjanak fölöslegesen, de láttem egyszer, amikor egy gyalogost ijesztett meg előttem a járdán minden ok nélkül, na ezt én nemakarommagamnak
A kispénzpasi meg a legaktívabb mifelénk, de vannak a városban szentek is, mint például a virágárusember a kórháztéren, a mindennapi csodaember, aki mindenkit ismer-felismer, és köszönt, ő felelős azért hogy az ember tudja, hogy él többszázszor köszönti naponta az embereket
az édes kedves, csak vissza kellinteni

 és nem az számít, hogy az ember be volt e zárva, mert mindannyian voltunk már bezárva-zárkózva, hanem, hogy kijönni a bezártságból, és benn-kinn kinn benn lenni
ők kinn és benn is vannak,kintről látszik, bent milyenek, jelek a világban
amikor olyant mondok, ahogyan ők vannak,na akkor gondolom azt, hogy valamit egyértelműen fel.ismerek a világban
különben behennáutam a hajamat, és jön a tavasz, mármármármár érzem"

A Holokauszt Néni

Két nagy bőrönddel járja a várost, nagyon idős. Néha egy-egy kávéház teraszon megpihen, persze nem fogyaszt semmit, ha jófej a vendéglős, hagyja. Azt beszélik, megjárta Auschwitz-ot, elvesztette a családját a Holokausztban, azóta mindig készen áll, összepakolt cuccal elindul otthonából reggel, jön-megy, de mindig a két nagy cuccal, ha esetleg megint  vinnék a táborba... ("Uraim, mehetünk. Melyik peronról indul a vonat?")

 A Szívtáskás Ember

Nagykabátját kötél fogja össze, sapka, mackónadrág. Áll a Király utca közepén, darál egy szöveget, szinte énekel, kántál. Csak egy forintot, csak kicsi pénzt, kicsi pénzt, csak kicsit! -ezt. Egyszer végignéztem hogy egy zsivány, aki ismeri őt, szépen kicsalta tőle az összetarhált pénzt. A kabát felett van egy szív alakú piros táskája.

 Emese

Őt még nem láttam, csak pécsiek meséltek róla, hogy tényleg Emese a neve. Elment a gyógyszertárba, a fejére mutatott, lángok táncoltak az ujjain, ahogy azt a róla szóló Kispál és a Borz dal is elmeséli.

 A Félelmetes Fiú

Széparcú cigányfiú tarhál a Széchenyi tér sarkán. Ha neki nem tetsző szavakkal hárítom el, közelebb lép és még közelebb, már bent van a személyes teremben, már szinte az intimben is. Nem csinál semmit, csak néz. Úgy néz rám mint a kobra az egérre, nem tudom levenni a szemem róla. Rettegek. Mert azt látom a szemében - fényes nappal van, a város főterén állunk - hogy itt és most meg tudna ölni, csak épp most nem akar. Fekete, mély őrület van a tekintetében.

igig is írt a saját diliseiről:
Van egy hajléktalan csóka, aki hatalmas fekete Dzsokijúing kalapot visel és a vele szembejövő fiatal pároknak a megtisztelő "miniszterelnök úr" és "a kisasszony szebb mint Pokrivtsák Mónika" megszólítással köszönti, majd kér egy százast borra. Lelőhelye a Rókus utca-Ifjúság utca környéke.

Ja és a perecárus volt a legnagyobb arc, de kitiltották a Széchenyi térről, mondván rontja a városképet, meg nem ad számlát, pedig rajongói klubja is volt.

 Ha valaki többet tud róluk, írja meg kérem e-mailben vagy kommentben.
Vagy ha van saját pécsi őrültje, azt is.

 A pécsi Málomi tó - Király András fotója

6

Címkék: életképek arcok

 

A bejegyzés trackback címe:

https://egyevpecs.blog.hu/api/trackback/id/tr261779142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pipusz 2010.02.22. 18:30:19

Van egy kis csendes, magában motyogó, névjegytáblás muki a Király utcában. Teljesen ártalmatlannak tűnik, de miért van kitűzve az a névjegy? Fontoskodva jön-megy, de hova? Várom az utcazenészes részt is...
Emesével többször beszéltem már, szívesen szólít le bárkit buszon is, megdicséri a gyerekeidet, nem könnyű továbblépni mellőle...

tangéla 2010.02.22. 22:37:48

a perecesember meghalt, azt mondják, de a biciklije megvan

a kövér ellenőr 2010.02.23. 17:53:31

Hela bojapija, roter, igig! Kösz! :)

xhetetlenxx · http://mondhatatlan.blogspot.com 2010.03.01. 17:11:06

Van a kiabálós bácsi is, aki mindig a rendőrökre haragszik, a Ferencesek utcáján szokott gyorsan menni, közben kiabál hogy buzikáim, merthogy elvették volna a személyijét. Emesét legutóbb egy éve láttam, de akkor éppen rendőröket uszított rá egy férfi - dohányzott a buszmegállóban, Emese pedig rákiabált hogy azt nem szabad, mert megbetegíti az embereket, és törvény is van ellene, azonnal hagyja abba, aztán mikor ez nem használt, leköpte és elszaladt. A rendőrök inkább Emesével voltak, nem nagyon üldözték a gaztevőt :)
Ó, és van a bácsi, aki a buszon énekel! Mindig bejelenti hogy mi lesz a következő dal :)
Régebben pedig volt egy cigány néni a parasztelosztónál, aki megátkozta, aki nem adott neki pénzt, "Leukémiában fogsz meghalni!" meg ilyesmiket közölt, ő nemtudom megvan-e még.

a kövér ellenőr 2010.03.01. 22:11:19

hela Xhet! kiváló sztorik, beteszem posztba, kösz!

ropoly 2016.11.16. 20:11:24

A Pénisz becenevű hosszú szőke hajú szipósra emlékszik még valaki, esetleg tud róla valamit?

Eredeti téma: Laptop Geek. Blog.hu-ra alkalmazta: a Blog.hu Sablonok a Népkertben. Átdolgozta: Király András.

süti beállítások módosítása