Első - Utolsó: Anna Karenina

a kövér ellenőr , 2009.12.07. 23:47

Regényírásnál az első és az utolsó mondat lehet a legnehezebb. Ül az író az üres papír előtt... mi is legyen az első mondat? Később kínlódik, hogy a sok közül melyik legyen az utolsó... Imádom az első és utolsó mondatokat.

Kezdjük ezt a rovatot egy klasszikussal, úton útfélen idézettel, aztán majd kalandozunk ismeretlenebb vizekre is. Szerelem, szex, féltékenység, munka, halál, Isten; röviden összefoglalva. A szívdobogásod felgyorsul, míg olvasod.

Lev Tolsztoj: Anna Karenina

Első:
"A boldog családok mind hasonlóak egymáshoz, minden boldogtalan család a maga módján az."

..........................

Utolsó:
"Éppen úgy fogok haragudni Ivan kocsisra, éppen úgy vitatkozom, éppúgy kimondom rosszkor is a gondolataim, éppolyan fal lesz lelkem szentélye s a többiek, a feleségem közt is; éppúgy okolom majd magam az ijedelmemért s éppúgy megbánom majd; az eszemmel éppúgy nem értem meg, miért imádkozom, s imádkozom; de az életem, az egész életem most már független mindattól, ami történhetik velem; percei nemcsak értelmetlenek, mint régebben voltak, de kétségtelen értelmük is van: a jó, amelyet elég erőm lesz beléoltani!"

5

Címkék: első utolsó

 

A bejegyzés trackback címe:

https://egyevpecs.blog.hu/api/trackback/id/tr241582081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eMTé · http://valogatott.blog.hu/ 2009.12.09. 23:41:33

Első mondat:
Nos hercegem, Genova és Lucca most már nem egyéb, mint a Bonaparte-család jószága.
Utolsó:
Az első esetben le kellett mondanunk a nem létező térbeli mozdulatlanság tudatáról, és el kellett ismernünk azt a mozgást, amelyet nem érzékelünk; jelen esetben pedig pontosan ugyanúgy le kell mondanunk a nem létező szabadságról, és el kell ismernünk azt a függőséget, amelyet nem érzékelünk.

a kövér ellenőr 2009.12.10. 06:06:13

köszi! sötét vagyok, melyik könyvben első és utolsó? kiváló utolsó mondat btw!

eMTé · http://valogatott.blog.hu/ 2009.12.10. 12:37:27

csak hogy maradjunk az idős mesternél, Háború és béke

a kövér ellenőr 2009.12.14. 08:19:12

de eMTé! az franciául kezdődik! (igen, kicsit hosszú a reakcióidőm, igen, most esett le)
a VALÓDI első és utolsó sor kell :)

csipke rozál 2009.12.14. 21:52:22

eredeti, saját első és utolsó mondatokat is érdemes gyűjtögetni...most épp nincs meg a noteszke, amibe ezt tettem. Mivel fogadod a reggelt, mi az utolsó szavad az éjszakára?

Eredeti téma: Laptop Geek. Blog.hu-ra alkalmazta: a Blog.hu Sablonok a Népkertben. Átdolgozta: Király András.

süti beállítások módosítása