Krétakör Kamu Majális

a kövér ellenőr , 2010.05.04. 22:21

Pécsi május este a teraszon. Őrjöngő orgonabokrok próbálják eltéríteni a bloggert, hogy ne posztot irkáljon, hanem zuhanjon, haljon beléjük, mert az jó. De a világraszóló Krétakör Majálist meg kell még előtte írni.

A legizgalmasabbmaiszínházikísérlet, méltánvilághírű, magyarszínházmegújító Krétakör társulat vezetője, szerintem tényleg Félisten Schilling Árpád eljött (bűbáj feleségével, Sárosdi Lillával), hogy az EKF keretében színházat, performance-t, akciót csináljon Pécsett.
Az eredeti ötlet kurva jó volt. De a valóság sajnos ellenállt.
 

Április 30: Delejes bányászok

A háromnapos fesztivál első napján a Széchenyi téren csinos standnál, csinos csajoknál fel lehetett venni egy fülhallgatós GPS-t, amely egy várostúrára kalauzolt el. Az egész ötlet a Pécs Bányaváros koncepción alapul, vagyis, hogy Pécs egyik alapvető identitása a szén és uránbányászat volt, ez mára elveszett, de sokat adott, itt vannak még bányászok, meg bezárt aknák, meg elveszett bányászérzés, meg hogy milyen munka tíz éven át lemenni és szenet fejteni a föld alatt.

Ahogy kihámoztam, mindezt Utópia Kollégium néven egy cseh mérnök, Jaroslav Jicinsky, aki idejött bányát fejleszteni, már pedzegette a múlt század elején. A fülembe egyrészt mondta egy hang hogy milyen utcán merre menjek, másrészt bányászok és bányásznék interjúiból volt összevágva egy szívszorító anyag, amelyben meséltek a mindennapokról. Hogy milyen, ha száz szénporos bányász zuhanyozik egyszerre műszak után (hmm... :-), hogy milyen lent a meleg, a sötét, a szűk folyosó, ahol fekve csákányozzák egyesek nyolc órában a szenet. Hogy mi volt fontos. Hogy barátok, cimborák voltak.

Ezt hallgattam, miközben a GPS elvezetett a Bányakapitánysághoz, ahol négy bányásszal, mérnökkel lehetett beszélgetni, kérdezni. Bámulatos volt. A csávók minden hülye kérdésre türelemmel válaszoltak, söröztek, közben térképen mutatták a fosszíliákat, és Verne könyvbe illő sztorikat meséltek. Sok minden mellett, az is kiderült, hogy aki ezt csinálta, arra hatott egy különös delej, egy fogvatartó varázs, a cimboraság és virtus elegye, ami miatt már nem lehetett abbahagyni. Elmesélték milyen volt Komló a hatvanas években. Jószerencsét!-tel köszöntek jövet-menet, és le is lehetett őket fotózni. Az egész három napban ez volt a legjobb, nagyon izgalmas volt. A túra további három pontján már senki nem volt, elszéledtek, elmentek, végigsétáltam a belvároson, és leadtam a műholdam.

Május 1 délután: Majális

Majális délután is meg volt hirdetve a Zsolnay emlékmű mögötti réten, ahol az előző hetekben kertet építettek közösségileg a program résztvevői. Pesti barátokkal felszerelkezve mentünk, a réten kb. harminc, Peták és Angéla barátunktól ismerős arc hencsergett a füvön. Deák Botond felolvasta saját versét a létrehozott térről, s Pécsről. Taps. Sör. Kutyák, frizbi, alvó és őgyelgő gyerekek.

Május 1 este: Fingmeggyújtás

Este pedig a nagy szám: a Széchenyi aknánál a performance. VIP szagú nagydobás, nem mindenki jöhet be bocs, csak akin karszalag van, bocs. Beengedés a lenyűgöző birodalmi ipari épületek közé, bányászzenekar húzza az alkonyatban, csodás. Kivetítőn gyerekek üzennek nekünk, hogy gyűjtsünk szelektíven, meg vigyázzunk a fákra, meg Pécsre, mert az jó hely. Utána egy markoló szétzúz egy lakókocsit. Majd egy dózer elkotorja a zúzalékot. Egy templomszerű ipari épületbe terelnek minket. Bányászsapkás gyerekek vonulgatnak le föl, és egy irdatlan, gyönyörűen kidolgozott, hegesztett kocka a fejünk felett lassan elindul egy sínen, kialakított inverz helyére, de előtte még két szikrázóból az egyik csodaszép elektromos íveket húz belé, a másik nem működik. Tisztaarcú gimnazisták eléneklik a bányászhimnuszt. Vége. Ennyi történt.
Az Index már fejtegette túl lágyszívűen a szimbólumrendszert, hogy mi a kocka, az Utópia Kollégium, a tömeg, a város, ne is menjünk bele, bárki tudna tíz megfejtést, és még pálinka se kell hozzá, hagyjuk.
Idézzük inkább a Független Mérnököt, aki hazafelé a kocsiban megint oly találóan rámutatott a lényegre, hogy ez az egész olyan volt, mint meggyújtani a fingot: kicsit szokatlan, valamennyire látványos, de mint önálló produkció nem állja meg a helyét.

 

 

3

Címkék: kultúra ekf

 

A bejegyzés trackback címe:

https://egyevpecs.blog.hu/api/trackback/id/tr451975241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a kövér ellenőr 2010.05.13. 01:14:52

kösz metag, kafa a cikked, kár h a szombat esti Aknás mutatványról te nem írtál

metag (törölt) 2010.05.13. 12:45:29

írtam volna szívesen, de családi kötelezettségek miatt sajnos nem tudtam elmenni...

Eredeti téma: Laptop Geek. Blog.hu-ra alkalmazta: a Blog.hu Sablonok a Népkertben. Átdolgozta: Király András.

süti beállítások módosítása