Az oroszlán télen

a kövér ellenőr , 2010.03.11. 22:44

James Goldman-tól loptam a címet. A pécsi Állatkert márciusban, hóban, fagyban. Az állatok királya nem alszik, dehogyis.

 

Történet, gondozók

Pécsett 1960 óta van állatkert. 3,5 hektáron terül el, már az átadásnál úgy tervezték, hogy néhány éven belül bővítik, de erre nem került sor, és már nem is fog. Az a hír járja, hogy az egész elköltözik máshova. Ha lesz, aki fizeti.
A gondozók itt is, csakúgy mint Budapesten, szerelemből csinálják a dolgukat - nyolc órában ki takarít jakszart minimálbérért egyébként? Tavaly például a bölény gazdájával beszélgettem, aki elmesélte összebarátkozását a szomorú szemű Bison Bison - nal, az első találkozástól kezdve a hat hónappal későbbi szertartásos reggeli hátvakarásig.

 

Tigris! Tigris! Éjszakánk erdejében sárga láng

Persze arról viszont legkevébé a gondozók tehetek, hogy mikor először, meg másodszor, meg nyolcadszor itt jártam, mindannyiszor sírás fojtogatott az azóta már szerencsére az égi vadászmezőkök kószáló tigris miatt. Felülről nézhettünk egy kb. tíz négyzetméteres betonalapú ketrecre, aminek az alján hevert egész nap a teremtés egyik csúcsterméke mozdulatlanul.
Egy hím szibéria tigris vadászterülete hozzávetőlegesen 300 négyzetkilométer. Ezt jó észben tartani, amennyiben szükségünk van egyre. Én is, s tudom más is írt felháborodott e mailt az állatkert igazgatóságának, ezek persze válasz nélkül maradtak. Depressziósan hevert évekig Sir Kán, mígnem a tigrisbarát aktivisták célba értek: letakarták a ketrecet, kiírták rá, hogy a tigris nem EU konform módon él itt, panasszal lehet fordulni az Önkormányzathoz, mivel ő nem ad pénzt megfelelő élőhelyre, jó napot.
Le volt takarva néhány hétig. Ponyva alatt feküdt, már a napot se látta, a fákat se. Később eltűnt. Reménykedő kérdésemre, hogy ugye egy csodaszép hannoveri állatkertbe szállították át, az egyik dolgozó elárulta, hogy elpusztult. Jobb ez így neki... - mondta a gondozó szomorúan bámulva egy magnoliafát. Most két sakál szenved a helyén.

 

A kövérkés állatok persze vígan élnek

Az örvös pekarik, a dél amerikai disznócskák, bezzeg jól mulatnak! Sok nőstény, s hím szaladgál együtt egy, a testükhöz képest már rendesebb méretű területen, idejük nagy részét az evés és az üzekedés tölti ki, állatpszichológusra szemmel láthatóan nincs szükségük.
A vízilókat most nem látni, hideg van nekik, be vannak zárva, a melegre majd kikocognak. (Tavaly született csemetéjüknek a Buborék nevet szavazta meg Pécs népe.)

 

Oroszlánok

Elmegyünk a selyemmajmocskák, a disznók, a pónilovak, és a mindig ideges farkasok előtt,  - akik közül az egyik pár éve kiszabadult és sajnos tényleg végzett egy nagymamával, de erről majd a városi legendák posztban - nos, haladunk a lényeg, a csoda, a húúúú, az oroszlánok felé.
A megboldogult tigrishez képest jó dolguk van, ketten vannak, hím és nőstény, 2005-ben építettek nekik egy viszonylag nagy kifutót. Télen viszont - s ez látogatásunk fő célja -zárt, ám megtekinthető helyen vannak, ha szerencsénk van, közvetlenül az üveg mögött hevernek.
Az van. Soha nem lehet oroszlánt ilyen közelről látni. A hím fél méterre a kirakattól, a nőstény közvetlen előtte, szőre hozzányomódik. Az én orrom a mások oldalon. Három centire vagyunk egymástól, jajistenem. Lustán rámteszi sárga tekintetét, hosszan belenézünk egymás szemébe, egy darabig állja a pillantásomat, én kapom el, nem akarom felidegesíteni, s nem is bírom ott tartani, hihetetlen erős lény. Annyira csodálatos és tökéletes találmány!
Csodálatos Találmány megmutatja mekkora, unja már  - joggal - hogy vájkálok a magánéletében. Az üveghez támaszkodva kétlábra nyújtózik, előtte fiam, Parányi Sertés áll, rezzenéstelenül. Az állat kedvtelve nézegeti a falat gyereket: tekintete nem hagy kétséget affelől, mit tenne, ha nem lenne köztük az üvegfal...

 

Hazafelé

 Lámákkal, gyűrűsfarkú makikkal, és két szép rókával bámuljuk meg még egymást. Hazafelé menet be lehet ugrani az Állatkert közelében lévő nagyon népszerű Mandulás erdei játszótérre, sokszor legeltetem én is itt a Kisrecét és a Nagyrecét. Eddig kétszer hallottam a nyári alkonyatban az oroszlán üvöltését, amit tisztán érzékelhető, ha éppen olyanok a légköri viszonyok. A téren kövérkés, kis, puha gyerekek szaladgálnak, sivalkodnak, mint a kismalacok... Nyammi, gondolja valaki az üveg mögött.

 

 

2

Címkék: helyek

 

A bejegyzés trackback címe:

https://egyevpecs.blog.hu/api/trackback/id/tr931832828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csipke rozál 2010.03.20. 00:40:37

te, azok az oroszlánok...! csodás jelenlét a szeműkben. Parányi Sertés rezzenéstelenűl, de mi lelte Kék Borsót? könnyel a szemében? A Tigris?

a kövér ellenőr 2010.03.20. 10:22:41

Szia Csipke! :))
Jöttök FRINGE-re? (eddig rímel:)

Azért sírt, mert a kecske kiette a kezéből a ZOO csemegét :)

Igen, igazad van tényleg hihetetlen jelenlét van a szemükben...

Szóval jöttök FRINGE-re a kedvencemmel? (Tudok angolul!:)

Eredeti téma: Laptop Geek. Blog.hu-ra alkalmazta: a Blog.hu Sablonok a Népkertben. Átdolgozta: Király András.

süti beállítások módosítása