Éljen Március 15! Éljen Neuwirth Ernő Adolf!

a kövér ellenőr , 2010.03.15. 09:51

Az ünnep kapcsán egy kis sajtótörténet, hosszú, de érdemes nekiveselkedni.
A XIX. sz. közepén Pécs javarészt német ajkú, kultúrájú város volt. Pikáns Kelet Európa-i kavarodás, amikor a pesti forradalom lelkes pécsi követője megalapít egy német nyelvű újságot, lévén ő maga is németajkú. Megszületik a városban a nyilvánosság akkori legmodernebb formája, a szabad sajtó.
Igaz magyar hazafi volt-e ez a jóember?

 

A pesti 1848. március 15-i események hatására – nevében a cenzúra eltörlését is ünnepelve – jelent meg Neuwirth Ernő Adolf szerkesztésében Pécs első újságja, a Pressfreie Flugblatter (nevét hamarosan Fünfkircher Zeitung-ra változtatta és mellékleteként 1848. március 31-én napvilágot látott az első magyar nyelvű pécsi újság is a hetenként megjelenő Pécsi Tárogató). Még ugyanezen év nyarán Lichtenstein József is megjelentetett egy „humorisztikus” hetilapot, a Fünfkirchner Bergmandl-ot.

A Pilvax-kör 1848. március 15-én , Pesten a 12 pont kinyomtatásával demonstrálta a cenzúra eltörlését, s három héttel rá, április 5-én Pécsett is megjelent a szabad sajtó első terméke, a „Pressfreie Flugblätter”. Pécs jórészt német ajkú lakossága is lelkesen fogadta a pesti események hírét. A városi tanáccsal egyetemben támogatta a 12 pontban – ekkorra már közismertté vált – követeléseket, így a sajtószabadságra vonatkozót is. Ez a felfokozott közhangulat szolgált hátteréül az első pécsi újság indításához, amely a 25 éves (Petőfivel egykorú) verőcei származású Neuwirth Ernő Adolf nevéhez fűződik.

Az új pécsi lap tulajdonosa, szerkesztője, és eleinte kiadója is Neuwirth volt egyszemélyben.
A hetente kétszer megjelenő német nyelvű, de nevét május 12-én Fünfkircher Zeitungra változtatta; mottója: „Szabadságért, népért, hazáért”!

A kedvező fogadtatás arra indította Weidinger Alajos pécsi könyvkereskedőt, hogy átvegye a lap kiadását. (Weidinger cége a mai Apáca utca 2. számú ház helyén álló épületben működött, így valószínűsíthető, hogy a lap szerkesztője is ott kapott helyet 1848. június 11-től).

Az újság 1848 szeptemberének végéig zavartalanul megjelent, sőt a lap formai megújhodásáról is tudomást szerezhetett az olvasó. Neuwirth az ország több sajtótermékében közzé tétette tájékoztatóját, miszerint, újságja október 1-jétől ívrét-formában, teljesen új betűkkel fog megjelenni, heti három alkalommal. (Az előfizetési díj sem változik – írja tudósításában –, annak ellenére, hogy a lap terjedelme kétszeresére növekedik).

A tervezett újítást azonban megakadályozták a felgyorsult katonai események; október elején horvát csapatok vonultak be a Dráva irányából Pécsre, s Neuwirthnek is menekülnie kellett. A pécsi sajtó úttörője súlyos árat fizetett ’48-as tevékenységéért; 10 év olmützi várfogságot kellett elszenvednie, s élete hátralévő részét kegyelemkenyéren tengette.
1903-ban hunyt el szülővárosában, Verőcén.

(forrás: dr. Ódor Imre cikke a Pécsi Panoráma 2004-es számában)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na?

Címkék: politika kultúra ünnep

 

A bejegyzés trackback címe:

https://egyevpecs.blog.hu/api/trackback/id/tr881840553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Eredeti téma: Laptop Geek. Blog.hu-ra alkalmazta: a Blog.hu Sablonok a Népkertben. Átdolgozta: Király András.

süti beállítások módosítása