Helyek - a Trafik
Magamfajta Tücsök aszcendensű léhűtő egy új városban rögtön azt a helyet keresi, ahol jól lehet időt múlatni a tesókkal, leülni egy tea, szélsőséges esetben egy Unicum mellé. Pécsett az egyik ilyen a Trafik. És Parti Nagy Lajost, meg kreatív ebédet is adnak. A teraszidény előtt nézzünk be ide!
Hol van? Milyen?
Ha a Király utcában a színházon túl, azon a sarkon, ahol a Tátott Szájú Csaj szökőkútja van, kinézünk oldalra a kis utcába, szembe van velünk egy nagy, Apolló feliratú épület.
A felső részén van Pécs művészmozija, ahol kedves ismerősünk, Gábor rakja fel nekünk egymás után a Dogma filmek tekercseit, lent pedig a Trafik. Ami nem étterem, nem kocsma, nem söröző, nem club, nem party hely, hanem mindezeknek a vidám elegye. (Vasárnap zárva.) Az enteriőr retrós bárhangulatú: alacsony asztalok, bőrborítású székek, fémlámpák, neonfelirat, hosszú pult.
Ezért is vicces, menüt enni délben
Itt főzi Pécs legjobb menüjét két fiatal, tehetséges szakács hétköznapokon. De nem a szokásosat! Az "érdekes ebéd" kifejezést bátran használhatjuk, mert csakúgy mint a helynek, a menükoncepciónak is stílusa, továbbmegyek, humora van.
Mindig van egy leves, három főétel, - amiből az egyik mindig vega -, és egy desszert.
Az idényt veszik alapul, ősszel gyakran volt sütőtökkrém leves, nemsokára töltött karalábé lesz - éljen! A menü a minap például: brokkolileves pirítóssal, aszalt paradicsomos- olajbogyós penne, tarjasült zöldsalátával, csirkés - mozzarellás rizottó, diókrém. (És néha igazi magyaros is: töltött káposzta, zöldbabfőzelék fasírttal.) Jól, könnyű kézzel főznek.
Mindezek a pulton vannak nagy fémtartókban, s ha akarjuk, a szakács készségesen megmutatja. (A kaját.) Már kicsivel dél előtt megtelnek az asztalok, sokan járnak ide, ez a trendi ebédelős hely: iparművész, gettóművész, az egyéb kocsmákból ismerős gyötört arcú költő, na, hogy is hívják, az EKF iroda Mango dzsörzénadrágos-kisblúzos-szolidsminkes női csapata, és pestiek, akiket a pécsiek hoznak ide ebédelni, magam is sokszor. (De gyors a forgalom, kapunk asztalt pár perc alatt.) A legizgalmasabb fogás fél egyre elfogy, a hangulat laza, derűs.
Ami a személyzetnek köszönhető
A felszolgáló csapat, azt a stílust tudja, amit hazánkban még kevesen: nem sok, és nem kevés, nem túl bratyizós, de ha harmadszor látnak, már ismerősként üdvözölnek. (Tőlem megkérdezték: a kisfiad hol van?) Ha tizedszer lát, már viccel is, jól. Gyorsak, pontosak, gépi számlát adnak kérés nélkül. NEM felejtik ki a jeget és a citromkarikát a Cuba Libre-ből. Barátságosak. Az árak: menü leves 400 körül, főétel 650, desszert 300 Ft.
Este
Az ebédroham után elnéptelenedik a hely, felkészülnek az estére, kicsit lazítanak. (Ekkor készültek a fotók.) Hattól, héttől indul be megint az élet, jönnek a vacsorázók. Van a la carte, olasz stílusban: saláták grillezett húsokkal, könnyű tészták, rizottók, finomak ezek is. (Persze sokkal drágábban, mint a menü.) Programok is vannak, heti egy legalább, felolvasóest, - Parti Nagy Lajos diskurált a Keresztesi Józsival - vagy kerekasztalbeszélgetés, vagy csak dj, aki egy ZZ Top szakállas arc, és nagyon jó zenéket tesz fel: bosa nova, jazz, funky, de nem a slágereket, hanem izgalmasakat. Pont jó hangerőn, lehet beszélgetni mellette. A pécsi jó csaj és jó pasi kolónia számos tagja iszogatja a csapolt Staropramen-jét, én is találtam már itt a "szép nő" rovatomba szereplőket. Remek program fent a moziban egy film, majd utána benézni ide.
El is jövök a Fringe-kor, gintonic-ot fogok inni.