Helyek - a Dzsámi

a kövér ellenőr , 2010.04.18. 23:36

A Dzsámi megér egy misét!- indítottam egy harmatgyenge viccel Csőgyatya Sárának a mai reggelt, akinek ott, a Dzsámiban kellett teljesítenie -  kellemesen ritka -  kötelező istentiszteletét, iskolája okán. Lássuk hát Pécs egyik legismertebb jelképét, a török templomot, melyben ma katolikusok térdepelnek.

 

Gázi Kászim effendi élete a gyaurok között
A legnagyobb, legjelentősebb muzulmán építészeti emlék hazánkban Gázi Kászim pasa dzsámija itt, a Széchenyi tér tetején. (Azt mesélik, magas, erős, fekete szemű férfi volt a pasa, depressziósan hevert berber szőnyegein, lustán ejtette szájába a szőlőt, hiányzott neki az Aranyszarv, a kávé.)
De Pécsett Jakováli Hasszán pasa, Memi pasa, Ferhád pasa is épített dzsámit, van, ami megvan még minarettel együtt, van, ami sajnos már nincs.

 

Betonozás rohammunkában
A XVI. század közepén épült, éppen hogy megvolt Mohács, már is betonozták rohammunkában a janicsárok az alapot. Aztán 1686-ban megint a miénk lett, s ennek örömére a minaretet gyorsan lebontották mellőle, de dicséretes módon meghagyták a dzsámi jelleget, a szamárhátíves ablakvágatokat, a lámpás feletti muszlim ornamentikát, és a Mekka felé tájolt Korán idézettel díszített mihrábot, vagyis imafülkét is. Két részből áll a hely: van egy katolikus félkörös térbővítés, melyet a a XX. század harmincas éveiben építettek ide, a szokásos szecessziós stílusú képekkel -vicces egy templomi freskón zakós polgárokat látni, de nyilván ők voltak az adományozók - oltárral, és van egy muszlim hangulatú része az épületnek, ahova azért betettek egy feszületet, szobrot, de békés az együttélés.

 

Átjáró és molinó
Az egész dolog, mármint hogy egy keresztény templom van egy volt muszlim templomban, nagyon érdekes. Félig ez, félig az, könnyed, békés az átjárás az egyikből a másikba, az üvegajtók színes karikáin átsüt a fény. Jótekintetű idős plébános misézik.
Tavaszi vasárnap reggel van, mi kell még.
A térre kilépve a Nádor szállón európai, sőt világszínvonalú, hatalmas, gyönyörű molinót tekinthetünk meg, hívogatja, csábítja a világot ide: Európa kulturális közepe épp itt van idén, a Kelet kapuja, a kultúrák találkozása valósul meg itt, gyertek.

 

Na?

Címkék: kultúra ekf helyek tér

 

A bejegyzés trackback címe:

https://egyevpecs.blog.hu/api/trackback/id/tr131933020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Eredeti téma: Laptop Geek. Blog.hu-ra alkalmazta: a Blog.hu Sablonok a Népkertben. Átdolgozta: Király András.

süti beállítások módosítása