Pétanque a Tettyén

a kövér ellenőr , 2010.05.31. 15:03

Ez is olyan cím, melyet pár éve még nem értettem volna. Mi az a petánk?!
És a Tettye???
De már ezt is megvan.

Tér

Már a múltszázadban is park volt itt, Pécs Tettye városrésze felett, kerthelységgel, zenekarral, csapolt sörrel, ahogy kell. A közepén játszótér nőtt ki, amit a kutyaszar és az idő kikezdett, de a hely romlásában, porában is kert maradt. Aztán most, az EKF-es nyüzsgés során felújult, persze így is hagy kívánivalót maga után, nem sorolom, nem fikaposzt, de azért örül a Tettye népe, nyugi.

A Kör

A felújított Tettyepark három szintes. A sétaúton felbóklászva elmegyünk az új játszótér, számos PFILF, PMILF és sivalkodó PCHILD mellett, felérünk a várromokig.
Szétnézünk mint A. János. Az új tereptárgyak sok kérdést vetnek fel: szőlősorok felkacsozva balra lent, felettük a romos házból kialakítva egy barátságos, újonan nyílt lugasos kis étterem, jobbra valami szökőkútféle, és a szélén az egésznek egy nagy, tíz méter átmérőjű szürke kavicsos kör. Ez mi?

Hirtelen bevillan, pár napja, kocsiból láttuk, hogy emberek vasgolyókat dobálnak itt.
A bennünk lévő Sherlock Holmes diadalmasan fordul a tiszteletteljesen várakozó doktorhoz: Jó Wattsonom, nos, ez egy petánkpálya! (A többiek, akik még hallották a pazar megfejtést, Alice, a Féken Tartott Sorozatgyilkos, Martha, Luke, Árvalányhaj stb ámulva bólogatnak: tényleg az, az!)

A játék

Igen, ez az a játék, melyet boldog dél-francia nyugdíjasok játszanak sildes sapkában, ropogós-fehér, feltűrt ujjú ingben, elégedett hetvenévről tanúskodó mosolyráncokkal a szemük sarkában a NatGeo útirajz filmjeiben. Meg az én komáim Pesten, akik nem nyugdíjasok, sajnos soha nincs rajtuk ropogós fehér ing, de a mosolyráncaik már szépen alakulnak.
Ezért el is jönnek dobálni. A játék szabályairól elég annyi, hogy az egyik legkellemesebb társasági tevékenység, golyódobálás, egyszerű, de mégis izgalmas, meg derűs, diskurálós.

Ki a következő? Mit bámulsz?

A kisgyerekek békésen legelésznek a kör körülötti fűben, a nagyobbak már versenyben vannak. Kipakolva bor, pohárral ám, sütemény, szerencsére a parktervező padokat is adott nekünk. Pécs népe egyenlőre vigyáz a helyre, még nincs kutyaszar. A Nap átsüt a lombokon. Le lehet menni a kisétterembe pénzért pisilni, sőt vörösbort is fel lehet hozni egy-egy pohárral, ha megszorulunk. Izgalmas embereknek tűnünk a sétálgatók szemébe, megállnak, nézik mi ez a rejtélyes dolog, amit csinálunk.
És érdekes figyelni, ahogy barátaink odaállnak a kezdővonalhoz és győztest akarnak dobni, koncentrálnak, mindenki feszül egy pillanatra, elszáll, majdnem jó, lazít. Ki a következő?
A várakozás alatt lehet bánatosan bámulni Pécset, az egész alattunk van, ellátni Vokányig, itt van, most, itt van. Ez kéne mindig.

Az Árkádban lehet kapni petanque golyót párezerért. Tehát...

Király András fotói

 

7

 

A bejegyzés trackback címe:

https://egyevpecs.blog.hu/api/trackback/id/tr232044959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eMTé · http://valogatott.blog.hu/ 2010.06.02. 13:02:53

Ki az az ôszülô és kissé kusza hajú, borostás úriember?

a kövér ellenőr 2010.06.02. 22:22:50

Hát a Molnár Csaba! Mér? :)

derer0001 2010.06.02. 23:05:35

Érdekes e francia vonal a Tettye életében. Ezidáig csak a romokkal szemben megszálló színészek, illetve az egykor romantikus park hozhattak valami periférkisan "francia/európai(?)-szerűt" a fennsík életébe. A petanque új, de nagyon jó!
Korábbiak?
1.Itáliai/reneszánsz vonal: A középkori Péccsel foglalkozók a Tettyén az itáliai előkelők villáira hajazó reneszánsz kert egykori létezésére gyanakodnak, építettőjeként egyelőre Szatmári püspököt tartják számon, ahogyan a műemlék DK-i sarkára erősített tábla is jelzi).
2. Török vonal: A török is birtokba vette a területet, de egyre inkább megingani látszik az újabb kutatásokban a korábbi axi-o-ma, miszerint bektasi kolostorként funkcionált, ahogyan azt a már említett tábla jelzi). Ha nem is biztos, hogy golyók, de lőpor tárolására alkalmas (négy tornyos) raktár állt a mai romoktól ÉNy-i irányban.
3. Az átalakulás: A 18. századtól leginkább az évszázadok óta hasznosított Tettye patak került előtérbe, az épület pusztulásnak indult, bár épp ez által válhatott talán a későbbiekben vonzóvá.
Valóban parkként funkcionál már hosszú ideje, de most igazán megváltozott. Bár nem lakom a Tettyén, de évek óta járok e helyre és ha csak pusztán funkcionális szemszögből vizsgálom (eltekintve a közlekedési, "romroggyanási", ill. kisebb esztétikai prolémáktól - meglehet ettől már nem is lehetek igazi pécsi), akkor igen is tetszik, ill. - és ez a legfontosabb - a fiamnak is ez a véleménye. Úgy nézem két egységre oszlik a terület: a déli a gyerekeké, az északi felnőtteké/közösségé.
Ha petanque-ozni látunk ott egy kis csapatot az talán azt is jelentheti, hogy az emberek elfogadták, szeretik (még úgy is ha néha dünnyögnek az orruk alatt), illetve a sok korábbi után valami új és/vagy a korábbitól némileg eltérő jelleggel bírhat (majd) e terület.

eMTé · http://valogatott.blog.hu/ 2010.06.03. 12:55:10

Csak azért kérdem, mert kb. két héttel ezelôtt itt volt nálunk az irodában vagy 2 órát, megbeszélni egy munkát :-) Kicsi a világ...

a kövér ellenőr 2010.06.04. 00:00:10

Ja, kicsi! :) N. jó csávó, komám.

derer0001 2010.06.04. 00:07:09

Ő volt, aki petanque leckéket adott a Tettyén?

derer0001 2010.06.04. 00:10:04

Na mindegy...
Nem ide von. téma:
Kedves "nem kövér és nem ellenőr", küldeném a megbeszélt picturát, hogy kiküszöböljük a korábban esett csorbát. Hogyan tehetem?

Eredeti téma: Laptop Geek. Blog.hu-ra alkalmazta: a Blog.hu Sablonok a Népkertben. Átdolgozta: Király András.

süti beállítások módosítása